torsdag den 9. august 2007

Frivillige

Min formiddag er gaaet med en lang snak med Peg Woehl, der koordinerer de frivillige i Old World Wiconsin. Hun kunne fortaelle mig, at de har mellem 150 og 200 frivillige, der er aktive i et eller andet omfang.
De frivillige laver mange forskellige ting: formidler, tager imod gaester ved indgangen, de deltager i forberedelse og gennemfoerelse af Special events, de hjaelper til bag kulisserne - som eksempelvis den fyr, der hjaelper med at konservere og behandle genstandene. Men en overordnet regel er, at der ikke bruges frivillige til et job, som kunne have vaeret loennet. Det skal ikke vaere saadan, at man foeler, der er frygt for at miste sit job pga. de frivillige. De bliver kun brugt til opgaver, der ellers ikke ville vaeret blevet gjort. Af samme grund er der heller ingen problemer i forholdet mellem loennede og frivillige.

Et spoergsmaal, jeg ved vi har diskuteret i forbindelse med brugen af frivillige i Den Fynske Landsby, er hvorvidt man kan saette frivillige og loennede til at lave det samme. Her paa OWW er forskellen den, at det er de loennede, der har ansvaret. De frivillige behoever ikke have overblik over hvad der skal ske, de skal i princippet bare kunne moede paa job og give en haand med whatever aktivitet, der er planlagt den dag. Til gengaeld betyder de frivillige, at de loennede formidlere ikke behoever vaere i en bygning helt alene, hvilket kan blive lidt langhaaret paa en dag uden mange besoegende. Jeg er i hvert fald blevet anbefalet at tage en bog med, naar det bliver min tur til at bemande the Pedersen Farm om en uges tid...

Krav og forventninger...
Og hvilke krav kan man saa stille til mennesker, der frivilliogt og uden at faa noget for det stiller deres tid og arb ejde til raadighed. Her paa OWW udfaerdiges en slags kontrakt, hvor den frivillige skriver hvad han/hun gerne vil arbejde med, hvor meget og for hvilken en periode. I kontrakten lover man ogsaa at melde afbud naar man ikke kommer osv., saa OWWs volunteer Coordinator ved hvad hun har at regne med.
Til gengaeld herfor er der selvfoelgelig nogle frynsegoder. Fri adgang til baade OWW, men ogsaa de oevrige Historic Sites, som er en del af Wisconsin Historical Society. En picnic om sommeren, hvor man desuden uddeler 5- og 10-aars pins, en middag om efteraaret, billigere medlemsskab af venneforeningen med hvad det medfoerer af rabatter paa butikken, arrangementer osv.

Alle disse goder til trods oplever man herovre, at det er svaerere at faa frivillige. Hvervningen sker gennem Non-profit organisationer, der saetter folk, der gerne vil vaere frivillige i kontakt med organisationer, der mangler frivillige, men det er altsaa ikke saa nemt, som det har vaeret. Dette kan skyldes mange ting: flere pensionister i bedre form - de har mange andre ting de ogsaa gerne vil, maaske en generel lavere interesse for frivilligt arbejde end tidligere.

Glaeder og omkostninger
Men hvorom alting er er der en stor tilfredshed med og brug for de frivillige. Men der bliver gjort opmaerksom paa, at de ikke er helt gratis i loentimer. Her paa stedet er der en person, der arbejder 4 dage om ugen med det ene formaal at koordinere de frivillige. Og det er langt fra tid nok, fortaeller hun mig. Saa naar/hvis man vaelger at basere mere formidling eller andet paa frivillige skal man vaere sig det bevidst at uddannelsen, organiseringen, den daglige 'drift' af et frivillighedskorps ogsaa koster tid og penge!

Ingen kommentarer: