tirsdag den 4. september 2007

Borgerkrig og ankomst til Williamsburg

Gettysburg
Vi nåede at se hele tre forskellige former for formidling af Den amerikanske Borgerkrig, før vi ved frokosttid forlod Gettysburg for at køre sydøstpå til Williamsburg.

Første oplevelse var The American Civil War Museum - et voksmuseum, der havde et stort antal opstillinger med voksdukker, der viste forskellige situationer før, under og lige efter Den amerikanske Borgerkrig. Introbilledet er et eksempel - en opstilling af Abraham Lincoln med frue i sin teaterloge umiddelbart før han bliver assasineret. Man kan se gerningsmanden liste sig ind ad døren bag det opmærksomme teaterpublikum.

Det allermest interessante ved dette museum var, at det blev tydeligt, hvilke historier, der har størst betydning i den amerikanske opfattelse af borgerkrigen (eller i hvert fald den opfattelse, man havde, da denne udstilling blev opført - sikker for ca. 15 år siden). Det betyder stort fokus på personer - både de militære helte og uhelte på begge sider, men også enkelte civile. Eksempelvis pigen Jenny Wade, der var den eneste civile, der blev dræbt under det tre dage lange slag ved Gettysburg i juli 1863. Hun er blevet et ikon og fortællingerne om hende er mange og forskelligartede.

Derimod gjorde man ikke voldsomt meget ud af at fortælle om årsagerne og optakten til krigen, ligesom efterdønningerne og problemerne med at smelte et splittet samfund sammen igen ikke fik meget opmærksomhed.

Til gengæld sluttede turen med en 'genopførelse' af krigshandlingerne via et tableau med mekaniske bevægelige dukker og en film i baggrunden. Da Lincoln holdt sin berømte Gettysburg Address med samme bevægelser som en julemand i et stormagasin-vindue i 1960'erne var min tålmodighed med amerikansk krigsglorificering ved at være forbi...

Når dette er sagt var opstillingene interessante og fortalte nyt for en krigsuvidende turist, som mig. Og på billetsælgeren kunne vi forstå at temmelig mange skoleklasser lægger deres vej forbi stedet i løbet af sæsonen. Og her behøver man jo heller ikke bekymre sig om, at der sker skader på rigtige autentiske genstande - dem var der nemlig ingen af her!

Skrot fra slagmarken
Autentiske genstande var der til gengæld rigtig mange af i besøgscentret til Gettysburg National Miltary Park. På dette sted - der var under ombygning og derfor lidt ribbet for genstande - kunne man få alt det krigsskrot og alle de historiske genstande, man ville se. Blandt andet eksempler på første gang man brugte 'hundetegn' til at identificere soldaterne!

En stor del af genstandene bestod af samlinger af rester fra slagmarken, som var indsamlet i tiden umiddelbart efter slaget. Disse 'relikvier' blev samlet og udstillet og somme tider lavet til souvenirs, som senere blev solgt til turister.
I samme tråd udvikledes også den guideservice, der stadig forefindes på stedet, i form af lokale, der viste pårørende mv. rundt på den store slagmark i årene efter borgerkrigens afslutning. I dag er guidekorpset stadig stort - og vidt benyttet tilsyneladende!

National Cemetery
Vi benyttede nu ikke guideservicen, men gik selv en lille tur på området. Vi så kun en lille del af det 42 kvadratmiles (hedder det mon sådan?) som hele slagmarken strakte sig over. Den del vi så består dels af den krigskirkegård, hvor de mange ofre for krigshandlingerne ligger begravet, og dels af det område, hvor en af træfningerne fandt sted (Cemetery Hill).
Cemetery Hill var formidlet via en række mindesmærker og enkelte informationstavler, men ellers var det op til gæsten selv at forestille sig den varme dag i juli 1863, hvor union og confederate soldater mødtes. Som Mogens udtrykte det, så var det af helt essentiel betydning, at dette rent faktisk var det RIGTIGE sted, der hvor det var sket. Ellers havde det bare været endnu en bakke med nogle gamle sten på...

Colonial Williamsburg
Og så kørte vi ellers til Williamsburg, Virginia, hvor vi nu er blevet indkvarteret. Allerede inden vi har gjort os de indledende ture i området, kan vi se at det er ENORMT! Der er adskillige hoteller og restauranter i området og 88 historiske huse foruden flere hundrede rekonstruktioner eller kopier af gamle huse - vi kunne sikkert have brugt langt mere end de 1½ dag, vi har til rådighed, men det hører I mere om i morgen.

Ingen kommentarer: