mandag den 3. september 2007

Sturbridge til Gettysburg

Så tog vi tilbage til Old Sturbridge Village for at mødes Jack Larkin. Og det gav - som det ofte gør - et noget andet billede af stedet, når man ser det sammen med en, der kender det ud og ind. Og det må man sige, at Jack gør - han har været ansat siden 1971...

Old Sturbridge åbnede samme år som Den Fynske Landsby (for dem, der ikke lige har årstallet øverst i hukommelsen er det 1946), og består - som også nævnt i gårsdagens indlæg - af huse, der oprindelig har stået forskellige steder i New England. Husene er somme steder forøget med udhuse mv., der er rekonstruktioner eller blot bygget, så de ligner periodens bygninger.
Skilte og levende formidling
Jeg fik anledning til at tale med Jack Larkin om alle skiltene - og om diskussionen mellem at lave en perfekt illusion af en landsby fra 1900-tallet eller formidle viden til gæsterne :-). Det viser sig, at Jack var a puritan once, som han selv sagde. Men efter lange bange diskussioner var de her på museet blevet enige om, at det var vigtigere at gæsterne fik noget viden med hjem end at de blev overbevist om en illusion, som de godt ved er en illusion (godt argument ikke?) :-)


Udstillinger
Der var mange planer om nye udstillinger og nyeandre måder at formidle historien på.
Den ene udstilling, de allerede nu havde klar, var en udstilling om landbrugsredskaber og -maskiner og udviklingen af dem i første halvdel af 1800-tallet. Dette er omtrent den udvikling, vi så i Danmark 50 år senere - og selvom udstillingen vaf enkel og low tech var den populær hos de besøgende. Det er sådan noget vi skal have i Den Fynske Landsby!

Udstillingen var første del af en tredelt udstilling om landbruget - en generel indledning til livet på landet (sådan noget med årstidernes indvirken på arbejdet osv.) og en anden udstilling om landbrug og økonomi, blandt andet med fokus på maden, hvor den kommer fra - og hvor langt et almindeligt måltid mad i vore dage rejser, før det lander på vores tallerken. En interessant vinkel - vi skal jo alle sammen spise, både før og nu, og mad har alle jo en mening om...
En anden ting, der var på vej, var et uddannelses'center' i et af de nye huse på området. Her skal landskabets foranderlige historie fortælles med moderne midler. Det kunne være tat se, når det engang er færdigt!

Moderne udstillinger i gamle bygninger
Noget af det, jeg også talte med Jack Larkin om, var problemerne med at benytte de gamle historiske bygninger til nye, modern eudstillinger med hvad det kræver af udstyr og el... De har gjort det i nogle tilfælde - blandt andet har de i the Bixby House lavet en udstilling om de mennesker, der har boet i huset. Det giver sådan set en god indføring i personerne og husets historie, men spolerer samtidig muligheden for at forestille sig, hvordan det så ud da de boede der... Et svært valg i mine øjne!
600 km på de amerikanske interstates...
Efter besøg nr. 2 på Old Sturbridge satte vi os ind i bilen med kurs mod Gettysburg, hvor vi i morgen vil se på formidlingen af specifikke steder, der har haft stor betydning for en nations identitetsskabelse. Med andre ord, vi vil besøge Gettysburg National Military Park...

Køreturen tog otte timer inkl. pauser og bragte os igennem smukke landskaber med masser af skovklædte bjerge (i hvert fald, bjergstørrelse, når de ses med danske øjne). Nedenfor ses udsigten fra bilen med Lise bag rettet og the lady in the car (det kalder jeg min GPS) i vinduet - så ved man, at man er sikkert på vej :-)

1 kommentar:

Trine Ulleriks sagde ...

Årh hvor gad jeg godt sidde ved siden af dig. Glæder mig stormeget til på mandag!